30.10.2006.

Čovjek

Šta nam je donijela evolucija, prirodna selekcija, Bog?

Skinuto nam je krzno, digli smo se na dvije noge i izgubili rep, oslabio nam je vid, sluh i njuh. Da bi hodali na dvije noge, a ujedno ostali stabilni, produžili su nam se zadnji udovi, suzila karlična kost. Mozak nam je narastao, a sa njim i glava, pa nam je teže izaći kroz tu karličnu kost naših matera. Napravimo dvije spiralne zavojnice prolazeći kroz razmaknute zglobove kukova žene hommo sapiensa, i nekako se pojavimo na ovome ili onome svijetu, nesposobni da se sami o sebi brinemo - sasvim suprotno od laneta ili teleta.

Oslanjamo se na pomoć roditelja narednih 10-20 godina iza rođenja, jer ni fizički ni mentalno nismo sposobni za samo-održanje. Nesavršenim zubima, koji nisu stvoreni ni za kidanje mesa, a ni za žvakanje bilja pokušavamo da se prehranimo, svakim zalogajem trujući savršenstvo podareno nam na početku života, da bi na kraju umrli ... slično kao i večina sisara na ovoj planeti ... ali sa jednom značajnom razlikom ---- čovjek je svjestan svoje prolaznosti ...

U svome, relativno dugom životu, imamo priliku da postanemo ono što želimo, ili ne! Najviše od svega, imamo ulogu da produžimo svoju vrstu, nebili naši potomci našli odgovore na pitanja koja mi postavljamo. Dalje od toga više nema, bar u praktičnom smislu, sve ostalo je filozofija.

Ali, ta saznanja koja stičemo tokom naših života, koja upijamo od naših predaka, razvijamo i prenosimo našim potomcima ... e, ta saznanja su ono što daje dodatnu dimenziju našem postojanju - DUHOVNOST.

Ovo je blog o duhovnosti, o nauci, religiji i filozofiji, o spoznaji da čovjek ima još jedan smisao postojanja osim da produži svoju vrstu ... DA ZNA!

INDEX ........27817


- Čovjek -- 30/10/06
- Prostor - I -- 30/10/06