03.11.2006.

Prostor - III

NE - EUKLIDOV PROSTOR

Ne - Euklidova geometrija se razvijala mnogo kasnije. Tu spadaju hiperbolna, elipticna i apsolutna geometrija. Osnovna razlika je u definiciji 5. postulata koji je spomenut u ranijem postu (vidi sliku). Naime, Euklidova geometrija podrazumjeva prave linije u ravni ili u prostoru, dok hiperbolna i elipticna prihvataju i mogucnost postojanja zakrivljenih pravih (tj. zakrivljenog prostora). Za njih ne vazi 5. postulat Euklidove geometrije, sto je ocito iz slike - kod hiperbolne geometrije postoji beskonacan broj paralelnih linija koje prolaze kroz spomenutu tacku, dok kod elipticne ne postoji ni jedna ...

Euklidov 5. postulat je bio predmet izucavanja mnogih naucnika, koji su ga cesto preformulisali, no nikada nisu nasli mogucnost da dokazu kako je taj postulat rezultat prethodna cetiri.

Nikolai I. Lobacevski je u 19. vijeku uveo hiperbolnu geometriju, mada su na istom pitanju u isto vrijeme radili i Bolyai, te veliki Gaus. Po njemu se ova geometrija cesto zove Geometrija Lobacevskog. On je utvrdio da Euklidova geometrija nije jedina moguca geometrija u Univerzumu, te je nazvao "obicnom geomatrijom".

Euklidova geometrija je modelirana na nasem shvatanju GLATKE RAVNI. Naj-jednostavniji model elipticne geometrije je sfera, gdje su linije kruznice a tacke koje leze nasuprot jedna drugoj se smatraju istim. Model hiperbolne geometrije je nesto teze zamisliti i opisan je tzv. pseudosferom.

Razvoj ove geometrije se pokazao znacajnim tek pocetkom proslog vijeka, nakon objavljivanja Ajnstajnove teorije relativiteta.

INDEX ........28083


- ńĆovjek -- 30/10/06
- Prostor - I -- 30/10/06